Fokus på kaffe

Myten siger, at kaffe stammer helt tilbage fra ca. år 800. En hyrde skulle have
opdaget, at hans geder havde mere energi, når de spiste bærrene fra en bestemt busk. Bonden bragte derfor bærrene til et kloster, men munkene kastede bærrene på bålet, da de troede det var djævelen, som havde en finger med i spillet. De brændende bær skulle eftersigende have udløst en skøn aroma og munkene begyndte at eksperimentere med hvad der sidenhen er blevet til kaffe, som vi kender den i dag.

Det er en dejlig historie

Om historien er sand eller ej vides ikke. Men uanset om kaffebønnen blev opdaget af en
opmærksom bonde, af etiopiske nomader eller af en helt tredje, er det til manges glæde. Specielt her i Norden er vi enormt glade for kaffe. Nordeuropa er nemlig det område i verden, hvor der drikkes allermest kaffe og Danmark er ingen undtagelse - Her i landet drikkes kaffe af 86 % mænd og 76 % kvinder. Danskerne elsker kaffe og drikker i gennemsnit 4 kopper per dag.

Vil du lære mere om kaffe, så besøg: www.kaffeautomatpriser.dk.

 

Men er det overhovedet sundt at drikke så meget kaffe?

Måske kommer det som en overraskelse, men kaffe har faktisk et væld af gode egenskaber for dig og din krop. Ifølge livescience.com kan kaffe, hvis man holder sig til de anbefalede 4 kopper om dagen, mindske chancerne for type-2 diabetes, samt virke forebyggende for adskillige former for kræft. Desuden viser undersøgelser, at der er mindre chancer for at få slagtilfælde, Parskinson og depression, hvis man drikker kaffe. Hvorfor dette skyldes, har man stadig ikke fundet ud af, men indtil videre kan vi bare være glade for, at der er rigelige undskyldninger for at drikke kaffe. Kaffe er da også den mest udbredte drik i verden
næstefter vand.

Det er dog ikke alt sammen så lysegrønt

Det er dog ikke alle informationer om kaffe, der er lige så positive som ovenstående. Der findes mange former for kaffe, og er man storentusiast og bruger mange penge på verdens dyreste kaffe, Kopi Luwak, så går det desværre ud over desmerkatte. Denne type kaffe laves nemlig ved at desmerkattene spiser kaffebær, som passerer gennem deres fordøjelseskanal. I denne proces mister bærret sit yderste lag, og dette skulle eftersigende betyde at proteiner nedbrydes, hvorefter kaffen får en særlig rund smag. Kattene holdes dog desværre til fange i små bure og får ikke andet at spise end kaffebær. Imens organisationer som WSPA forsøger at forbedre disse forhold til mere naturlige forhold, kan vi være glade for at en pose Merrild kun koster 45,- for 500 g. mod 1000,- for Kopi Luwak.

Der er dog alternativer

Desuden er det også muligt at få koffein fra mange andre steder end gennem kaffebønner. Koffein findes i dens naturlige form i mere end 60 planter heriblandt teblade, kolanødder (som også giver cola dens smag) og i kakaobønner. Uanset om koffein indtages gennem mad eller drikke, så ændrer det måden ens hjerne og krop virker, samt hvordan vi opfører os. Dette skyldes, at koffein stimulerer ens centralnervesystem og det er derfor man føler sig mere vågen og energisk, når man indtager kaffe.