Byg dit eget udekøkken

Byg dit eget udendørs køkken

Vil du have endnu mere ud af dit udendørs areal, når solen skinner? Så bør du bygge dit eget udekøkken. Ved at flytte køkkenet ud i haven, bliver madlavning noget sjovere. Så behøver du ikke at stå alene i køkkenet og skrælle kartofler, men dine gæster hygger i haven. I stedet kan du tilberede maden og være selskabelig samtidig.

Det er meget individuelt hvilke elementer, man ønsker sit udendørs køkken skal bestå af. Derfor er det ikke sikkert, at du har lyst til at implementere alt det, som vi skriver om i denne artikel. Der skal dog nok være masser af inspiration at hente. Læs med herunder.

Byg dit skelet

Skelettet til dit udendørs køkken kan bestå af mange forskellige slags materialer. Vil du opnå et æstetisk look, er det en god idé at bruge materialer, som harmonerer med din bolig. Det er desuden fordelagtigt at bygge dit udekøkken op ad husmuren for at skabe stabilitet.

Mange bygger skelettet af træ, men du kan også vælge at støbe hele eller dele af skelettet i beton. Hertil skal du bruge støbemix, som er et blandingsprodukt af sand, sten og grus, som du skal bruge i din betonblanding. Beton er et langvarigt materiale, som står godt imod fugt under de kolde vintermåneder. Derfor er det anbefalelsesværdigt at bruge beton i dt skelet til dit køkken.

Valg af elementer til dit udekøkken

Når du skal vælge elementer til dit udekøkken, bør du tænke praktisk, før du tænker udseende. Det ville være en skam at bygge et udendørs køkken, hvor du alligevel føler dig nødsaget til hele tiden at løbe ind i dit indendørs køkken Køkkenet bør som minimum bestå af en håndvask med afløb og vandtilførsel, bordplads hvor du kan forberede dine madvarer, og en skraldespand til det, der ikke kan smides til kompost.

Nu tænker du måske, at vi mangler at nævne kogeblus, og du vil bestemt også blive ærgerlig over, at undvære et. Men mange af de gasgrille, man kan købe i dag, har et eller flere integreret kogeblus. Derfor behøver du kun tænke på kogeblus, hvis du ikke allerede har ét i din grill.

Vandtilførsel og afløb kan blive dyrt at etablere. Ønsker du at spare penge, er der dog en løsning for det. For eksempel kan din vandtilførsel være din vandslange som kobles til. Husk dog et blandingsbatteri, så du også får varmt vand i hanen. Alternativt kan der koges vand på kogeblusset, når du har behov for det. Afløb til kloak vil koste lidt, men ellers kan du lede vandet ud i hækken eller lignende.

Mobilt eller fast udekøkken?

Et udekøkken kan både bygges som et fast element — eksempelvis op ad en husmur. Men du kan også vælge at bygge det udendørs køkken på hjul. Således kan du flytte det derover, hvor solen skinner mest. Der er fordele og ulemper for begge dele, og det afhænger nok meget af dit personlige behov samt hvordan din have er indrettet.